- 1,5 kg vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 3 leveskocka (bár az igazi, ha van 2-3 l zöldség alaplé )
- 3-4 db burgonya
- 2,5 dl tejszín
- 1,5 dl fehérbor
- só
- bors
- olaj
A hagymát megpucoljuk, olajon megpároljuk. Mikor szép üvegesre párolódott, hozzátesszük a fokhagymát, a kockára vágott burgonyát, és felöntjük a zöldséglével, vagy a 2,5 liter vízben feloldott leveskockákkal, majd sózzuk.
Ha a burgonya megpuhult, botmixerrel pépesítjük az egész levest. Ezután hozzáöntjük a bort, tejszínt, ízesítjük borssal, ha kell, még sózzuk.
Ha nem elég sűrű, lehet belefőzni még nagyon apróra vágott burgonyát, vagy keményítővel sűríteni.