Túrótortás pavlova

1-DSC_0102

A pavlova torta egy kiszárított tojáshabból (habcsók), tejszínhabból és gyümölcsből áll.
Ezen változtattam, illetve illesztettem be a túrótortámba. Málna szezon idején felülmúlhatatlan, de nagyon finom más gyümölccsel is, mint például, ribizlivel, eperrel, őszibarackkal, kivivel  stb…

Hab-alaphoz: 

  • 5 tojásfehérjeDSC_0103-680x1024
  • 35 dkg porcukor (ahány tojásfehérjéből készítjük, annyiszor 7 dkg porcukor)
  • 2,5 teáskanál ecet ( 1 tojáshoz fél teáskanál ecetet számoljunk )

Piskótához:

  • 4 tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1/2 cs sütőpor

Túróhabhoz:

  • 2 tojássárgája
  • 125 g philadelphia krémsajt/ mascarpone
  • 1 dl tej
  • 30 dkg túró
  • 1 rúd vanília közepe
  • 15 dkg cukor
  • 3 dl tejszín

Tetejére:

  • málna vagy egyéb más – savanykás – gyümölcs

Elkészítése
   Hab-alap: Ahány tojásfehérjéből készítjük, annyiszor 7 dkg porcukrot adjunk hozzá, ez 5 tojásfehérjéből készült. A tojásfehérjét egy fémtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és az ecetet. Vizet forralunk egy kis lábasban, ráhelyezzük a tálat, és gőz felett addig verjük, míg olyan szilárd lesz, hogy a habverőről nem folyik le.
Ezután sütőpapírra -szilikonosról tökéletesen lejön- simítjuk úgy, hogy a széle körben magasabb legyen. – tégla alakúra simítottam el – A sütőt 180 fokra melegítjük, beletesszük a habot, majd rögtön 90 fokra csökkentjük és 80 percig szárítjuk. Így a “kérge” rögtön megkeményedik, míg belül szép lassan szárad ki.
   Túróhab: Amíg szárad, bekeverjük a túróhabot: a tejszínhab, túró kivételével mindet lassú tűzön összefőzzük. Majd a tűzről levéve beletesszük a  túrót, a reszelt citromhéjat és ha még kell, cukrot, majd botmixerrel pépesítjük. Épp csak egy kicsit. Ha kihült belekeverjük a keményre vert tejszínt.
   Piskóta: A piskótát megsütjük, ha elkészül a hab-alap. 3 tojást kettéválasztjuk, tojások fehérjét  kemény habbá verjük. Sárgájákhoz adjuk a többi hozzávalót és egy egész tojást, majd vigyázva összeforgatjuk a felvert tojásfehérjével.
Kerek tortaformában  10 perc alatt 180 fokon sütjük meg.
   Összerakás:  Ha minden kész és kihűlt, rétegezzük: hab-alap, vékonyan túróhab, piskóta, bőven túróhab, málna.
megjegyzés: ha nem sikerül a tojáshab, alulra kerülhet a piskóta, rá tejszínhab – akár túró nélkül – tojásfehérje, ahogy sikerült, majd tejszínhab, és gyümölcs. Ahogy a lenti,  ribizlis képen is látszik 😉
mm-11

Post Author: vimizo

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.