A pavlova torta egy kiszárított tojáshabból (habcsók), tejszínhabból és gyümölcsből áll.
Ezen változtattam, illetve illesztettem be a túrótortámba. Málna szezon idején felülmúlhatatlan, de nagyon finom más gyümölccsel is, mint például, ribizlivel, eperrel, őszibarackkal, kivivel stb…
Hab-alaphoz:
- 5 tojásfehérje
- 35 dkg porcukor (ahány tojásfehérjéből készítjük, annyiszor 7 dkg porcukor)
- 2,5 teáskanál ecet ( 1 tojáshoz fél teáskanál ecetet számoljunk )
Piskótához:
- 4 tojás
- 3 evőkanál cukor
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál kakaópor
- 1/2 cs sütőpor
Túróhabhoz:
- 2 tojássárgája
- 125 g philadelphia krémsajt/ mascarpone
- 1 dl tej
- 30 dkg túró
- 1 rúd vanília közepe
- 15 dkg cukor
- 3 dl tejszín
Tetejére:
- málna vagy egyéb más – savanykás – gyümölcs
Elkészítése
Hab-alap: Ahány tojásfehérjéből készítjük, annyiszor 7 dkg porcukrot adjunk hozzá, ez 5 tojásfehérjéből készült. A tojásfehérjét egy fémtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és az ecetet. Vizet forralunk egy kis lábasban, ráhelyezzük a tálat, és gőz felett addig verjük, míg olyan szilárd lesz, hogy a habverőről nem folyik le.
Ezután sütőpapírra -szilikonosról tökéletesen lejön- simítjuk úgy, hogy a széle körben magasabb legyen. – tégla alakúra simítottam el – A sütőt 180 fokra melegítjük, beletesszük a habot, majd rögtön 90 fokra csökkentjük és 80 percig szárítjuk. Így a “kérge” rögtön megkeményedik, míg belül szép lassan szárad ki.
Ezután sütőpapírra -szilikonosról tökéletesen lejön- simítjuk úgy, hogy a széle körben magasabb legyen. – tégla alakúra simítottam el – A sütőt 180 fokra melegítjük, beletesszük a habot, majd rögtön 90 fokra csökkentjük és 80 percig szárítjuk. Így a “kérge” rögtön megkeményedik, míg belül szép lassan szárad ki.
Túróhab: Amíg szárad, bekeverjük a túróhabot: a tejszínhab, túró kivételével mindet lassú tűzön összefőzzük. Majd a tűzről levéve beletesszük a túrót, a reszelt citromhéjat és ha még kell, cukrot, majd botmixerrel pépesítjük. Épp csak egy kicsit. Ha kihült belekeverjük a keményre vert tejszínt.
Piskóta: A piskótát megsütjük, ha elkészül a hab-alap. 3 tojást kettéválasztjuk, tojások fehérjét kemény habbá verjük. Sárgájákhoz adjuk a többi hozzávalót és egy egész tojást, majd vigyázva összeforgatjuk a felvert tojásfehérjével.
Kerek tortaformában 10 perc alatt 180 fokon sütjük meg.
Kerek tortaformában 10 perc alatt 180 fokon sütjük meg.
Összerakás: Ha minden kész és kihűlt, rétegezzük: hab-alap, vékonyan túróhab, piskóta, bőven túróhab, málna.
megjegyzés: ha nem sikerül a tojáshab, alulra kerülhet a piskóta, rá tejszínhab – akár túró nélkül – tojásfehérje, ahogy sikerült, majd tejszínhab, és gyümölcs. Ahogy a lenti, ribizlis képen is látszik 😉