Alapanyagok

Mentés PDF fáljbaNyomtatás

IllóolajokEssentialOils

Illatuk jellemző az egyes növényekre.
Az illóolajok színe áttetsző, bár van ámbra vagy sárga színű olaj is, mint például a pacsuli- vagy narancsolaj. Mivel a növény valódi eszenciáját tartalmazzák, ezért csak kis mennyiséget kell belőlük használni.
Az illóolajokat a parfümériában, az aromaterápiában, kozmetikai iparban, gyógyszeriparban használják, valamint ételek ízesítésére. Az illóolajokat ezenkívül otthoni, házi használtra is lehet alkalmazni borogatás, lemosás, fürdőolaj-készítés, inhalálás, aromalámpában való párologtatás útján, vagy ételekbe lehet őket keverni.

Nátrium-hidroxidnaoh

A házi szappankészítők alapanyagtára igen változatos. Az egyik fő összetevő a nátrium-hidroxid – más néven nátronlúg vagy lúgkő – fehér színű, szilárd anyag, mely vízben oldódva erősen lúgos oldatot képez. Vizes oldatát éppen lúgos kémhatása miatt régen mosásra használták. A természetben ásványként nem fordul elő, kősóból (azaz nátrium-kloridból) állítják elő elektrolízissel. Használata elővigyázatosságot követel, mivel a szilárd, vagy tömény oldatban lévő nátrium-hidroxid égési sérüléseket, maradandó sebeket, hegeket, vakságot okozhat. Vízben történő oldása erősen exoterm folyamat, a felszabaduló hő égési sérülést, vagy gyúlékony anyagok belobbanását eredményezheti.

Olajok, zsírokoo

A növényi olajok biokémiai felépítése nagyon hasonló a bőr zsíranyagaihoz, s értékes, mesterségesen utánozhatatlan hatóanyagokat – vitaminokat, ásványi anyagokat, foszfolipideket (pl. lecitint), növényi szterineket, antioxidánsokat, szín- és ízanyagokat stb. – tartalmaznak. Ezért a natúr kozmetikában (fito-, és aromakozmetikában) egyre népszerűbbek, és egyre sokoldalúbban használják fel őket.
Mentés PDF fáljbaNyomtatás

Comments are closed.