Archive for: július 16th, 2016

Ánizs

LEÍRÁS
Az ánizs egyéves, lágy szárú növény, 30-70 cm magas, levelei változatos alakúak, virága halvány, zöldes fehér összetett ernyővirágzat, termése ikerkaszat. Magyarországon, Németországban és a tőlünk keletre fekvő országokban az ánizs kis, sötét magvú változatát, míg Spanyolországban, Olaszországban nagyobb, világos színű termést adó változatát termesztik. Igényes növény, hűvös klímán, sekély termőrétegű, nehezen felmelegedő, kötött talajokon nem termeszthető eredményesen. Nem csak a talajra, de a megfelelő mennyiségben és időben lehullott csapadékra és a kiegyenlített tápanyagellátásra is érzékeny növény. Géncentruma a Mediterráneum, a Római Birodalom egész területén és Egyiptomban sokoldalúan használták ezt a jellegzetes illatú fűszernövényt. Gyógyászati felhasználása miatt különösen fontos hogy drogja, a szárított, érett ánizstermés ne tartalmazza a mérgező bürök, csattanó maszlag vagy a beléndek magvait, ezért a gyomirtásra különösen a terméskötés időszakában nagy figyelmet fordítanak. Az ánizs Hollandiában igazán népszerű, Mikulás ünnepén és Karácsonykor az elmaradhatatlan pepernooten-t és speculaas-t ízesítik vele, mindkettő hagyományos, fűszeres aprósütemény.

TERMÉSZET- GYÓGYÁSZATI SZEREPE
Az ánizsolaj egyaránt kifejti jótékony hatását a vizeletkiválasztó-, emésztő-, és légzőszervrendszeren keresztül. Köptető, baktericid hatású a légutakban, serkenti az emésztőnedvek elválasztását a tápcsatornában. A bélrendszerben enyhíti a görcsös állapotot, a gázképződést és a székrekedést. Vesekőbetegségeknél görcsoldó hatása miatt is használják. Csecsemők szélhajtó teájának és antireumatikus bedörzsölő szereknek is hatékony alkotóeleme.

KOZMETIKAI HASZNÁLATA
Az ánizsolajat kozmetikai készítményekben, masszázsolajakban, aromaterápia során baktericid, légzéskönnyítő, fájdalomcsillapító hatása és kellemes illata miatt gyakran használják. Más gyógynövények mellett a gyulladt, aknés bőr kezelésében játszik jótékony szerepet.

forrás 

Gyógyító hatás: Az ánizsolaj legfontosabb hatóanyagai az ánizssav, az anetol, az ánizs aldehid és az acetaldehid. Az illóolaj enyhíti az emésztési és kólikás panaszokat, valamint az idegi eredetű gyomorpanaszokat. Alkalmazható görcsös menstruációs fájdalmakra és migrénre. Légúti panaszok esetén nyákoldó.

A jó közérzetért – Az ánizsolajat tartalmazó szájöblítő frissíti a leheletet és ápolja a szájüreg nyálkahártyáját. Gátolja a baktériumok szaporodását, ezzel megakadályozza a kellemetlen szájszagot és az ínygyulladást.

Csillapítja a migrént – Görcsoldó és fájdalomcsillapító hatása révén az ánizsolaj enyhíti a fejfájást és a migrént. Szükség esetén masszírozzunk a homlokunkba és nyakszirtünkbe egy-egy csepp ánizsolajat, majd feküdjünk le néhány percre.

Elősegíti a szervezet méregtelenítését – Az ánizsolaj belsőleg alkalmazva elősegíti a szervezet kitisztulását a fogyókúra alatt. Adhatjuk gyümölcslevekhez és zöldségkoktélokhoz. Kímélő méregtelenítő hatású az ánizsesszenciával készült fürdő.

Segít menstruációs fájdalmak esetén – Egy nyugtató meleg (de nem forró) fürdő néhány csepp ánizs- valamint muskotályzsálya-olajjal görcsoldó hatású, enyhíti a hát- és alhasi fájdalmakat.

Enyhíti a megfázás tüneteit – Az aromamécsesben alkalmazott ánizsolaj enyhíti a nátha tüneteit, felszabadítja a légzést.

ÉRDEMES TUDNI – Egy-két korty ánizsolajos tiszta vodka (vagy pálinka) serkenti az emésztést. Keverjünk el egy liter szeszeben 15 csepp ánizsolajat, és hagyjuk állni két hétig.

FIGYELEM! – A hígítatlan ánizsolaj irritálhatja a bőrt, allergiás reakciót válthat ki. Az illóolajat mindig kis mennyiségben használjuk, hígítva és nem túl hosszú ideig. Terhesség alatt a használata tilos!

FELHASZNÁLÁSA

KÜLSŐLEG
-Az ánizsolaj rendszeres belégzése elősegíti az elhúzódó hörghurut gyógyulását. Egy liter forró vízhez adjunk két csepp ánizs- és egy csepp kamillaolajat.

forrás

TARTALOMJEGYZÉK

[wp_cpl_sc cat_id=3 list_num=41 css_theme=2 sticky_post=”15″]

Aktív szén

Az aktív szén kozmetikai használata nem újkeletű találmány: már az ókori Egyiptomban is alkalmazták bőrápolásra és sebtisztításra. A XVII. században kezdték el tudományosan vizsgálni, ekkor fedezték fel, hogy védi a bőrt a külső és belső káros hatásokkal szemben.

Az aknés, pattanásos bőr sajnos nem csak kamaszkorban keseríti meg az életünket, bár tagadhatatlan, hogy legtöbbször hormonális változások okozzák. Sok nőnél éppen ezért jelenik meg 30-45 éves kor között. Nem kell azonban megijedni, az akné kezelhető, méghozzá természetes módszerekkel. Az aktív szén különösen hatásos!

A pattanásos bőr nem csupán egészségügyi, hanem esztétikai probléma is: különösen a nők számára jelent gondot, hogy még az erősebb smink sem tudja mindig eltüntetni a kisebb-nagyobb foltokat és dudorokat. Kialakulása elsősorban a hormonok számlájára írható, ez az egyik oka a fokozott faggyútermelésnek, ami a pattanásos bőr kialakulásához vezet, de gyakran előfordul az is, hogy a helytelen bőrtisztítás miatt eltömődött pórusok, illetve a pórusokba bejutó méreganyagok váltják ki. Kutatások szerint, egyes baktériumok is felelőssé tehetők a fokozott faggyútermelésért.

Függetlenül attól, hogy mi okozza az aknés bőrt, a mitesszerek és a pattanások látványa nem éppen szívderítő: a bőr elhanyagoltnak, ápolatlannak tűnik, túlságosan fényes –a sminket is csak rövid ideig tartja meg−, sokszor erősen viszket, sőt fájdalom is jelentkezhet. Sokan nyomkodják, piszkálják és megpróbálják mesterséges anyagokból készült krémekkel eltüntetni, vagy legalább elfedni, ez azonban csak ront a helyzeten. Pedig az akné kezelésére természetes módszer is létezik, ami ráadásul rendkívül hatékony és otthon is elvégezhető!

 Aktív szén a pattanásos bőrre

Ha szeretnénk újra sima, és ragyogó bőrt, mindenképpen használjunk olyan krémeket, pakolásokat, szappanokat vagy lemosókat, amelyekben aktív szén található. Gyorsan megszabadít a mitesszerektől és pattanásoktól irritáció, vagy bármilyen más mellékhatás nélkül. Az aktív szén ugyanis a bőrrel kapcsolatba lépve nem csak a nedvességet, hanem a hámfelületen megtapadó, és a pólusokat eltömítő, ezáltal az aknét előidéző szennyeződéseket és méreganyagokat is magához vonzza. Az így feloldott lerakódások könnyedén és alaposan eltávolíthatók. Fontos szempont, hogy kiváló antibakteriális hatással rendelkezik, ami hozzájárul az akné kialakulásának megakadályozásához, valamint gátolja a pattanásos bőr felülfertőződését, és megnyugtatja az irritált bőrfelületet.

forrás

Az aktív vagy orvosi szén speciálisan elszenesített növényi részekből áll: szénvázában rengeteg pórus található, ezért rendkívül nagy az úgynevezett aktív felülete: ezen a felületen képes magához kötni  a méreganyagokat, megakadályozza a felszívódásukat. Az aktív szenet  Ázsiában  ősidők óta használják a bőr tisztítására és méregtelenítésére,  mélyen tisztítja a pórusokat.