Archive for: július 17th, 2016

Rózsa

A rózsa volt az első virág, amelyből illóolajat és frissítő arcvizet pároltak le egykor Perzsiában. A virág jótékony hatásait bizonyítja, hogy a különböző kultúrájú népek évezredek óta használják szépítő célokra.
A modern kozmetika is széles körűen alkalmazza a rózsa hatóanyagait. A rózsaolaj egyedülálló tulajdonságainak köszönhetően a világ egyik legértékesebb kozmetikum-alapanyaga, parfümökhöz és arc-, illetve testápoló szerekhez is használják.

A 100% tisztaságú rózsaolaj több mint 4000 összetevőt tartalmaz, hatásai között szerepel a gyulladáscsökkentés, és az antidepresszáns hatás is, egyszóval harmóniát teremt a lelkünkben.

Termesztés, előállítás

Ma Bulgáriában, Ukrajnában, Moldáviában, Törökországban, Franciaországban és Marokkóban is termesztenek olajrózsákat. A szirmokat hajnalban kezdik szüretelni, mert délelőtt már csökken az olajtartalmuk. Egy hektárról egy-másfél millió virágot szednek le, ez 1500–3000 kg szirmot jelent.
A szirmokból lepárlással nyerik a rózsa illóolajat. A rózsafajok közül a Centifolia, a Gallica és a Damaszkuszi tartalmazza a legtöbb illóolajat. A Damaszkuszi rózsa hatóanyagait tekintve kiemelkedik a többi közül.
Egy liter tiszta rózsaolaj előállításához körülbelül 5000 kg szirom szükséges, ezért a rózsa illóolaj igen drága.

Hogyan hat?

A rózsaesszencia öregedésgátló, erősíti a sejtfalakat, csökkenti a stressz és az irritáció hatásait. A leforrázott rózsalevél nyugtató, tonizáló és antiszeptikus hatású, borogatásként is alkalmazható. A rózsavíz kiváló bőrtisztító, hűsítően hat az arcra. Megnyugtatja a fáradt, irritált szemet.

RÓZSA ILLÓOLAJ

A rózsaolajat adhatjuk pár csepp formájában testápolókhoz, amely így tisztítja és rugalmassá varázsolja bőrünket, és enyhíti a pattanásokat és az ekcémás bőr tüneteit is. Nyugtató hatással van idegrendszerünkre, felfrissít és oldja a feszültséget. Fejfájás, alvászavar esetén csepegtessünk pár csepp rózsaolajat a párnára, vagy a párologtatóba és máris jobban fogunk éjszaka aludni.

lotiunedetrandafiri

Kinek ajánlott?

A rózsás kozmetikumok mindenkinek javasoltak. Száraz, vízhiányos és érzékeny bőrtípusra is kiválóan alkalmazhatók. Öregedő bőrre különösen ajánlottak. Mivel a rózsa hatóanyagai gyulladásgátló és fertőtlenítő tulajdonságúak, zsíros és pattanásos bőr kezelésére is kitűnőek a rózsás termékek.

Kozmetikumok házilag

imagesA drogériákban számos kozmetikai márka termékei között találhatsz rózsás ápolószereket, ám magad is készíthetsz szépítőszereket.

Rózsa arcvíz: végy két csésze rózsaszirmot a legerősebben illatozó rózsáról, adj hozzá 4 csésze forralt vizet. Két napig üvegedényben hagyd állni. Kevergesd gyakran, hogy a szirmok víz alatt maradjanak. Az átszűrt folyadékot öntsd jól zárható üvegbe. A rózsavíz hatékony tonizáló, tisztító és frissítő szer. A vízhiányos bőrt ellátja fontos tápanyagokkal. Arclemosás után a bőrre spriccelve segíti az ápoló krémek felszívódását.

Bőrnyugtató arckrém: egy csésze rózsaolajba keverj bele egy evőkanál sütőport. Kend fel az irritált, kivörösödött, gyulladt bőrre.

Kézkrém: 1,5 deci rózsavízhez keverj 1 deci glicerint, fél teáskanál ecetet és fél teáskanál mézet. Jól rázd össze egy üvegben. Használd naponta. Bőröd bársonyos lesz.

Testápoló: keverj össze 1-2 csepp rózsaolajat 5 kanál mandulaolajjal, és zárd kis tégelybe.

Szépségfürdő: tegyél egy lábasba két marék rozmaringot, egy marék levendulát és egy marék rózsaszirmot, majd forrázd le, és 10 percig hagyd állni. Ezután szűrd le, és egy teáskanál boraxot (gyógyszertárból) hozzáadva öntsd a fürdővízhez. A rozmaring felfrissít, a levendula puhítja a bőrt, a rózsaszirom megköti a nedvességet. Bőröd ragyogóan szép lesz.

Hajöblítő szőke hajra: keverj össze kamillateát néhány csepp rózsavízzel, és mosás után ezzel öblítsd le a hajad. Selymes fényű és finom illatú lesz.

Szemnyugtató pakolás: a vörös, fáradt szemet megnyugtatják a szemhéjra helyezett rózsalevelek.

Bőrsimító szempakolás: rózsavízzel nedvesíts be kis vattadarabot, és helyezd a szemhéjra. Kisimítja a szemkörnyék ráncait.

Rózsás érdekességekA rózsát nemes szépsége, finom illata és színgazdagsága miatt nevezik a virágok királynőjének.
Megközelítőleg 25-féle rózsaillat különböztethető meg. A vörös és rózsaszínű fajtáknak a legerősebb az illata.
A Rosa név a görög rhodon szóból származik, jelentése piros, mivel az ókori Görögországban termesztett rózsák kárminpiros színűek voltak.
A rózsa és a rózsavíz a 17. században oly nagy népszerűségre tett szert, hogy gyakran fizetőeszközül is szolgált.

Gyógyító virág

A rózsa hatóanyag-tartalma rendkívül széles körű, ezáltal bizonyos betegségek, főként bőrproblémák kezelésére is alkalmas. A belőle készült gyógyhatású termékek enyhítik a pikkelysömör és az ekcéma tüneteit. Alkalmazhatók köhögés és szájfekély esetén. Csillapítják a gyulladásokat, gátolják a herpesz kialakulását, valamint a fogínyvérzést és a fertőzéseket. Ezek mellett hatásosak fejfájás ellen, oldják a szorongást, és csökkentik az izomgörcsöket.

Hogyan készítsünk virágvizet?

A tiszta rózsavízhez a frissen szedett, illatozó rózsaszirmokat tegyük egy tűzálló üvegedénybe. Öntsünk a szirmokra felmelegített (desztillált) vizet, feddjük le és hagyjuk kihűlni. Pihentessük 6 -12 órán át, majd szűrjük le. Hűtőszekrényben több hétig is eltartható.

A rózsavíz minden bőrtípushoz kiváló. Nagyon jó hidratáló, tonizáló, öregedés gátló hatása van, erősíti a sejtfalakat, kisimítja a szemkörnyéki ráncokat, eltünteti a szem alatti karikákat. Ehhez pedig vattakorong segítségével töröljük át vele arcbőrünket. Víz helyettesítőjeként saját készítésű kozmetikumok, krémek, testápolók, hajvizek, fürdővizek, agyagpakolások készítésénél használható. Orrjárat tisztításhoz is kiváló. Érdemes kipróbálni 2 kiemelt receptünket is:

single-red-rose

Szemkörnyék ápoló és arcbőr feszesítő rózsavízből – recept

Természetes kollagén tartalmánál fogva remek bőrregeneráló, feszesítő hatású. Segít visszaállítani a bőr rugalmasságát, így szemkönyék ápolásra és arc feszesítésre szoktuk használni.

Hozzávalók:

  • 1 rész lenmag
  • 5 rész rózsavíz

Elkészítése:

Óvatosan felforrósítjuk a rózsavizet, beletesszük a lenmagot, majd 2 perc után lekapcsoljuk a lángot, leszűrjük a főzetünket, hagyjuk kihűlni (pár perc), míg zselés álla nem lesz, és frissen használjuk. Hagyjuk bőrünkön megdermedni, majd dörzsöljük vagy mossuk le. Mivel nem tartható el sokáig, így mindig a szükséges mennyiséget érdemes kikeverni.

Elkészítési idő: 10 perc

Rózsás, kamillás arctisztító tonik – recept

Hozzávalók:

  • 1 marék friss kamilla
  • 1,5 dl víz
  • 1 kanál rózsavíz
  • 1 kanál citromlé

Elkészítése:

Vegyünk egy marék friss kamillavirágot, és három percig tartsuk egy pohárnyi forrásban levő vízben, majd fedjük le és hagyjuk kihűlni. Aztán szűrjük le, és a kamillát jól préseljük ki. Az így nyert folyadékhoz keverjünk egy-egy nagy kanál rózsavizet és citromlét. Kiváló bőrtisztító!

Bátran szerezzünk be vagy készítsünk magunknak és családunknak természetes, tiszta, gyógyító rózsaillóolajat vagy vizet tartalmazó készítményeket!

forrás

forrás

Zöld agyag

100% ásványi eredetű, mechanikusan kinyert, minőségi francia agyag kozmetikai célra. Finom szemcséjű, ásványi sötétzöld agyag, mely elsősorban vegyes/zsíros bőrtípusnál ajánlott kozmetikai pakolásba; de kiváló adalékanyag szappanokban is. Az agyagokat évezredek óta használják kozmetikai és gyógyászati célra. Kozmetikai alapanyagként radírozó, tisztító hatásuk van. Felszívja a pórusokból a felesleges zsírt, koszt és esetleges mérgező vegyületeket. Bőrtípustól függően adott színű agyagtól az arc és test bőrfelszíne üde, fiatalos, ragyogó lesz.
Az egyes színek különböző mértékben tartalmazzák a vulkanikus eredetű ásványokat, ezért különböző módon hatnak a bőrre és különféle bőrtípusokra javasolt használatuk.
Az agyagok nem csak pakolásként használhatóak, de fürdővízbe is tehetjük, bőrradírt készíthetünk velük. Tökéletesek fürdőbomba színezésére, egyes sminkek elkészítésére. Teljes testkezelésben (tekercseléses technika)  segítenek, és nem utolsósorban  szappanba is tehetőek- a színűk azonban nem minden esetben bírja a lúgos közeget!

A legnépszerűbbb agyagféle, a Montmorillonite. Nevét az 1847-ben a festői francia helyiségről, Montmorillion-ról kapta, ahol először felfedezték. Az emberi szervezet számára fontos enzimeket tartalmaz, mely további jótékony enzimek termelődését segíti elő az élő szervezetben. Magas százalékban magnézium, valamint réz, szilicium, kén, szelén, kálcium és egyéb ionok találhatóak benne, továbbá olyan fitonutriensek, melyek terápiában való alkalmazását hasznossá teszik. Főképpen zsíros bőrtípusra ajánlott.

Természetes, adalékmentes zöld agyag, montmorillonit. Erőteljes tisztító és fertőtlenítő hatása miatt elsősorban a zsíros és pattanásos bőr ápolására ajánlott. A montmorillonit az ún. duzzadó agyagásványok közé tartozik, nagy fajlagos felületén nagy mennyiségű víz megkötésére képes, ezért az illit-alapú zöld agyaghoz képest határozottabban szárító hatású. Felhasználható fürdőbombák, szappanok színezésére is.

Hatásai, tulajdonságai:zold-agyag-500x500

• mechanikai hámlasztó
• mattító
• tisztító
• vízmegkötő (esetenként szárító)
• bársonyos bőrfelületet ad
• megköti a szennyeződéseket, méregtelenít
• serkenti a bőr természetes megújulását
• bőrtápláló, ásványianyagforrás
• fertőtlenítő

Ajánlott felhasználása, készítmények:

• elsősorban a zsíros és pattanásos bőr ápolására
• maszkokba, pakolásokba
• hámlasztó artisztítókba (pl. tejek, krémek, paszták)
• fogkrémekbe
• dekorkozmetikumokba
• szappanokba

Boróka

Közönséges boróka (Juniperus communis)

260px-Illustration_Juniperus_communis0A közönséges borókának gyakran használt népies neveihez tartozik a gyalogfenyő és a borókafenyő is.
A boróka a ciprusfélék (Cupressaceae) családjába tartozó örökzöld növény, melynek a tobozbogyója mellett a borókafakátrányát is felhasználják. A tobozbogyóra jellemzője, hogy első évben zöld, majd pedig hamvas kék bogyóiból a harmadik évre lesz csak begyűjthető fekete bogyó. Gyógyászati és más egyéb célokból a megérett tobozbogyót kell gyűjteni augusztusban vagy szeptemberben. A borókakátrányt a boróka fájából száraz lepárlással állítják elő.
A növény elterjedése a hűvösebb területekre jellemző. Megtalálható a sík területektől egészen az alacsony hegyvidékekig.

Hatóanyagai:

Gyógyhatás szempontjából a borókának legnagyobb értéke a tobozbogyóból kinyert illóolaj. Ez az illóolaj nagymértékben tartalmaz alfa- ás béta-pinént, de a gyógyhatásért mégis a legnagyobb mennyiségben az oxigén tartalmú, alkohol jellegű szénhidrogén-származékok, mint például a borneol a felelős. Az illóolaj összetétele az változó lehet, mely a földrajzi eredettől függ. Jelentős mennyiségben halmozódik fel még a tobozbogyóban erjeszthető cukor, mely gyógyítás szempontjából nem, italtechnológiai szempontból pedig igen nagy jelentőséggel bír. Fontos, hogy csak a teljesen megérett bogyókat gyűjtsük be, mert az éretlen tobozbogyók biflavonoidokat tartalmazhatnak. Illóolaj nem csak a tobozbogyóban, de a fában is felhalmozódik. Megemlítendő a borókánál, még a borókafakátrány, mely természetes anyagok lebontásából származó anyagokból tevődik össze.

BORÓKA ILLÓOLAJ

élénkítő
keringést serkentő olaj, narancsbőr elleni keverékek kedvelt hatóanyaga
visszér, ödéma, vízvisszatartás, keringési problémák
ekcéma kezelésére kialakított készítményekben használatos

Csökkenti az ízületi gyulladásokat, fájdalomcsillapító hatású. Ápolja és védi a bőrt, frissítő, élénkítő összetevői segítik a bőr vérkeringését. Tartalmaz: pinén, kámfém, és terpineol tartalmú illóolajat, inverz cukrot, gyantát, juniperin glikozidikus cseranyagot, juniperin savat és más szerves savakat, flavon glikozidot, viaszt-pektint.

A közönséges borókát több módon alkalmazzák manapság. Gyakran találkozhatunk a növénnyel különböző vizelethajtó gyógyteák alkotórészeként. A növény illóolajának köszönhetően, mely antiszeptikus, vizelethajtó és méregtelenítő hatással is rendelkezik, gátolja a húgyúti fertőzéseket, az által, hogy a károkozó baktériumok fejlődését meggátolja. Más növényekkel társítva a tobozbogyóból előállított forrázat jó hatással van a vesekőképződésre. Vesekőképződésre hajlamos személyeknél napi két teáskanálnyi bogyóból készített forrázatot ajánlanak a szakemberek. A hatóanyagoknak köszönhetően a boróka segíti az emésztőnedvek elválasztását, valamint alkalmas a reumás panaszok és az ekcéma kezelésére. A kátrányából kenőcsöket állítanak elő, mely egyes bőrbetegségek kezelésére kiválóan alkalmazható. Már régen is felfedezték a boróka külső jótékony hatását, mert már az indiánok is a fagyási sérülések gyógyítására használták fel.

images_kertinovenyek_kozonsegesborokaA boróka nem csak a gyógyászatban foglal el fontos szerepet, de egyéb más területeken is. Ilyen terület például az italgyártás, mert a gin nevű italt a boróka bogyójából állítják elő, a magas cukortartalomnak és az illóolajnak köszönhetően. Az élelmiszeriparban különböző sültek fűszereként, a kozmetikai iparban pedig gyógyszappanok formájában terjedt el.

Fontos tudnunk, hogy otthoni felhasználásnál oda kell figyelnünk az illóolaj fogyasztására. Az illóolajból egy nap csak egy cseppet kockacukorra csepegtetve fogyaszthatunk el. Terhesség alatt nem ajánlatos szedni, valamit vesebetegségben szenvedőknek vigyázni kell, mert a boróka erős veseizgató hatással is rendelkezik. Az erős veseizgató hatás miatt, ha vizelethajtásra szeretnénk felhasználni a növényt, előtte minden képen szakember tanácsát kell kérnünk.

forrás1

forrás2

Bergamott

citrus_bergamiaA bergamott Ázsia trópusi vidékein honos, Dél-Európában is termesztett 4-5 méter magas, tövistelen hajtású, sötétzöld levelű fa, melyet hol önálló fajként, hol pedig a citrom és a keserű narancs hibridjeként tartanak számon.
A bergamott apró, csillag alakú, erős illatú, fehér virágaiból gömbölyded, a narancsnál kisebb méretű, fehéressárga színű termések fejlődnek. A terméshús igen savanyú, frissen nem fogyasztható. Az egész termésből, vagy kizárólag a héjból préselik a zöldes, zöldessárga vagy sárgásbarna színű, jellegzetes, citromra emlékeztető illatú bergamottolajat, melyet legnagyobb mennyiségben az illatszeripar használ fel, de ezen kívül az Earl Grey tea illatosítására valamint az aromaterápiában is alkalmazzák. A bergamott szó eredetére több elképzelés is született, egyesek az elnevezést az olasz Bergamo városához kötik, mivel itt volt az itáliai parfümgyártás központja, mások szerint a herceg körtéje jelentéssel bíró, török beg-ar-mudu kifejezés módosulata. A 18. században az Aqua Reginae Hungariae-ból, azaz a Magyar Királyné Vizéből – mely tulajdonképpen rozmaringszesz volt – egy olasz kereskedő, Johann Maria Farina fejlesztette ki saját illatszerét, a kölni vizet, mely Eau de Cologne néven egész Európában ismertté vált. Ebben a rozmaring erős illatát narancsvirág olajjal lágyították, majd később más illóolajokat, többek között bergamottolajat is felhasználtak készítéséhez.

TERMÉSZET- GYÓGYÁSZATI SZEREPE

A bergamottolaj erős fertőtlenítő hatású. Húgyúti fertőzések, felsőlégúti megbetegedések, láz esetén is hatékony. Rossz emésztés, puffadás, szélgörcsök ellen belsőleg adható görcsoldó, étvágyjavító, szélhajtó hatása miatt. Antiparazitikumként is alkalmazható bélférgek ellen. Külsőleg herpesz, pikkelysömör, szájfekély kezelésére is megfelelő, aromaterápiás alkalmazása segít a stressz, a dohányzásról való leszokást kísérő rossz hangulat, a fáradtság leküzdésében, támogatja a legyengült szervezetet a lábadozás időszakában.

BERGAMOTT ILLÓOLAJ:

Fertőtlenítő hatásának köszönhetően bőrproblémákra is használható. Érdemes gerániummal, grapefruittal, levendulával és muskotályzsályával keverni, ettől bőrnyugtató, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő illóolaj keveréket kapunk. Este, fürdés után a letisztított arcot (kihagyva a szem környékét) és más pattanásos bőrfelületet vékonyan kenjük be.

A bergamott illóolaj könnyű, citromos, friss illat. A következő panaszok enyhítésére alkalmas: pattanás, bőrproblémák, herpesz, feszültség, depresszió, stressz, láz, húgyhólyaggyulladás, étvágytalanság.

Tulajdonságai: csíraölő, élénkítő, vírusölő, frissítő.

Öblögetésre használva a herpesz jó ellenszere, a fog és szájápolás kiegészítő részeként alkalmazhatjuk. Egy pohár langyos vízbe 2 csepp bergamott olajat jó alaposan el kell keverni, de tehetünk mellé kakukkfű és menta olajat is.

Egy kellemetlen és rossz hangulatú nap után nincs is jobb, mint egy lágy meleg fürdő, mely vizéhez keverjünk pár csepp bergamott olajt. Kedélyjavító hatású, légút tisztító és bőrnyugtató szer. Húgyúti gyulladás gyógyítására (kiegészítő kezelésként) is alkalmas.

Krém formájában bőrnyugtató, pattanásos és gyulladásos bőrre tisztító és fertőtlenítő hatású. 5 evőkanál semleges illatú, normál arckrémbe 2 csepp bergamott, 1 csepp geránium, 2 csepp grapefruit, 2 csepp levendula, 1 csepp muskotályzsálya kell, és máris kész a gyógyír a gyulladt bőrfelületeknek. Este, fürdés után a letisztított arcot (kihagyva a szem környékét) és a pattanásos bőr felületét vékonyan kenjük be.

Arclemosáshoz is összeállítottunk egy receptet, amihez fél dl felforralt, majd lehűtött ásványvíz, 3 csepp bergamott olaj kell. Rázzuk alaposan össze a mixtúrát, majd egy vattapamaccsal tisztítsuk le a kezelendő felületet. a bergamott mellé társíthatunk teafa olajat, 1-1 csepp levendulát, citromot vagy grapefruitot.

A bergamott olaja mellett a levelek is használhatók, tea formájában egy aromás, az Earl Grey tea íz világához hasonló nedűt kapunk, ha a friss, vagy szárított leveleket leforrázzuk. Jeges italokba is belecsempészhetünk egy kis Earl Grey tea ízt, ha friss leveleket áztatunk a hűs koktélba, vagy ásványvízbe. Maga a tea a légúti megbetegedésekkor hasznos segéderő, hányingerre, orrmelléküreg tisztításra alkalmazható. Mivel a bergamottból készült teakeverékben megtalálható a timol, ami egy aromás fertőtlenítőszer, gyakran alkalmazzák fogorvosok és a modern orvostudomány gyakorlói. A bergamott tea remek lázcsillapító, csökkenti a hidegrázást és nagyszerű vízhajtó hatással is rendelkezik. Ezen felül húsok tartósítására, sőt parfümként is használják.

bergamott-eeterlik-oli-15-mlA bergamott tea ugyanazon mellékhatásokkal rendelkezik, mint a legtöbb gyógynövény. Ha nagy adagokban fogyasztjuk, serkenti a menstruációt és méhösszehúzódásokat okozhat. Ebből kifolyólag fogyasztása nem ajánlott azoknak, akik menstruációs zavarokkal küszködnek, sem pedig terhes nők számára. A teáját nem szabad folyamatosan fogyasztani. Kell egy kis szünetet is tartani. Fogyasszuk 8-10 napig, majd álljunk le egy hétig, majd ismét kezdjük újra. Annak ellenére, hogy megfázás, influenza, orrmelléküreg-gyulladás tüneteinek kezelésére használjuk, fogyaszthatjuk naponta háromszor, de négy napnál tovább ne. Ha a megengedett mennyiségeket nem lépjük túl, igazi gyógyír a szervezet számára.

A legjobb minőségű bergamott Olaszországban, Spanyolországban és Dél-Franciaországban terem, így az ezekről a területekről származó gyógynövényekből készült illóolaj, tea a legaromásabb.

Parfümkészítéshez egy könnyed receptet ajánlok: A bergamott illóolaja mellé perzsa fekete tea olaját keverjük pár csepp rózsával, hozzáadunk mandarin és grapefruit olajat, utóbbiak varázsolják könnyedebbé a bergamott sziporkázó aromáját, közben némi kardamom erősíti fel a tea fás jegyeinek intenzitását. A fejillat a bergamott, mandarin, grapefruit és kardamom adja, szívillat a fekete tea és a rózsa.

forrás1

forrás2