Archive for: 2018

Kiadó családi ház Veresegyházon

KIADÓ CSALÁDI HÁZ VERESEGYHÁZON

2018.november 1-től kiadó Veresegyház Revetek részén 130 nm-es családi ház.
Földszint: nappali, konyha, spejz, wc, garázs, fedett kocsibeálló
Emelet: három hálószoba, nagy fürdőszoba (káddal, zuhanyzóval)

160 e + rezsi (kb 25e havonta)
Kaukció: két havi lakbér

Érdeklődni a 06707797152 -es telefonszámon lehet.

 

Rozmaringvíz

A rozmaring víz a vegyes, zsíros vagy pattanásos, egyenetlen bőr tisztítására és ápolására ajánlott virágvíz. Kitisztítja és tehermentesíti a bőrt, kitakarítja az eltömődött pórusokat, figyelemreméltó összehúzó hatású, segít egyensúlyban tartani a faggyútermelődést. Jótékony hatással van a fejbőrre is.

A rozmaringvíz ideális választás a pattanásra hajlamos, szennyeződéstől szenvedő bőr, különösen a vegyes és a zsíros bőr tisztítására és ápolására. A haj és fejbőrápolásban tónusjavító és a vérkeringést serkentő hatása értékes, a korpásodó, irritált felbőr, a hajhullás esetén is jótékony hatással van.

A rozmaringvíz tulajdonságai

  • fellazítja és tisztítja a bőrt/fejbőrt, segíti a szennyeződések eltávolítását, kitakarítja a pórusokat
  • frissítő, élénkítő és összehúzó hatású
  • szabályozza a faggyútermelődést
  • felfrissíti a fejbőrt, jó hatással van korpásodás és hajhullás ellen

Miben segíhet

  • a zsíros, vegyes bőr, a szennyeződéses, eltömődött pórusú bőr tisztításában, ápolásában
  • a pattanásos, túlterhelt, problémás vagy aknéra hajlamos bőr tisztításában, ápolásában
  • érett, élettelen, gyenge tónusú bőr tisztításában, ápolásában
  • a haj és a fejbőr higiéniájában, különösen a zsíros, irritált vagy korpás fejbőr esetén

Hogyan használjuk a kozmetikában

  • önmagában, hígítás nélkül felvihető a bőrre, fejbőrre
  • kozmetikai készítmények vízfázisába foglalva, víz helyett vagy más virágvizekkel elegyítve; emulziókba a vízfázisba foglaljuk
  • sminklemosás után önmagában arcra, nyakra permetezve tisztító, frissítő és tónusjavító hatású
  • más virágvizekkel vagy aloe vera géllel keverve, tonikként almazható
  • zöldagyaggal keverve, arcmaszkként
  • lemosók, krémek, lotionok, tonikok összetevőjeként
  • fejbőrre, hajra készített maszkok, pakolások, samponok, dörzsszerek, vagy szérumok összetevőjeként
  • a krémszerű vagy gélszerű folyékony (golyós) dezodorok összetevőjeként

forrás

Citromfű víz

A citromfű víz vagy Melissa-víz a bőr öregedését megelőző és kezelő hidrolátum, minden bőrtípusra alkalmas, kiváltképp az érett bőrre. Nyugtató, gyulladásgátló, kisímítja a bőrt. Kimondottan ajánlott a törékeny, kiszáradt, irritált bőrre.
A kozmetikában a citromfű az ingerelt vagy érzékeny bőrt nyugtató hatása miatt érdekes. Az érett, ráncos bőr számára hatékony frissítő antioxidáns. Nem elhanyagolható a kellemes illata sem, melyet az őt magábafoglaló készítményeknek kölcsönöz.

Tulajdonságok

  • öregedésgátló
  • ráncmegelőző, ránctalanító hatású
  • csillapító, gyulladásgátló
  • kisímítja a bőrt
  • bőrfrissítő hatású
  • szerkezetjavító, enyhén hegesítő hatású

Alkalmazások a kozmetikában 

  • érett, tónustalan bőrre
  • érzékeny, irritált, ekcémás bőrre
  • kiütéses, kivörösödött bőrre
  • ráncellenes készítményekbe
  • szerkezetjavító készítményekbe
  • száraz, törékeny vagy reaktív bőrre
  • önmagában a bőrre permetezve vagy egy lemezkével felvive
  • önmagában vagy más virágvizekkel elegyítve, arcra, nyakra, dekoltázsra felvive
  • összetevőként érett, ráncos bőr ápolására szánt krémekbe
  • összetevőként ráncok megelőzésére, kezelésére készített krémekbe és emulziókba
  • kozmetikai készítmények vízfázisába, víz helyett vagy más virágvizekkel elegyítve
  • nyugtató, gyulladásgátló arcpakolásba foglalva, mint összetevő
  • kiütéses, ekcémás bőr ápolására alakított készítményekbe
  • napozás utáni szerkezetjavító készítmények összetevőjeként
  • gyerekek számára kialakított krémbe, irritált bőrre
  • pelenkakrém összetevőjeként

forrás

Illóolajak keverése

Illóolajok a bőrápolásban

Az illóolajok szerepe a bőrápolásban már régóta ismert. A következő felsorolás összegzi, hogy milyen bőrproblémára milyen olajok használhatók.

• Zsíros bőrre: bergamott, cédrus, citrom, citromfű, édeskömény, geránium, grépfrút, kamilla, levendula, mirha, rózsa, szantálfa
• Normál bőrre: levendula, jázmin, geránium
• Pattanásos bőrre: bergamott, boróka, citrom, citromfű, geránium, grépfrút, levendula, szantálfa, teafa
• Száraz bőrre: cickafark, geránium, jázmin, kamilla, szantálfa, ylang-ylang
• Érzékeny bőrre: grépfrút, kamilla, narancsvirág, rózsa
• Kevert bőrre (ezek a kiegyenlítő olajok): geránium, levendula, szantálfa, ylang-ylang

ILLÓOLAJ
Citromfű citrom, geránium, grapefruit, ilang-ilang, levendula, zsálya, narancs, narancsvirág, rozmaring, teafa
Eukaliptusz borsmenta illóolaj, citrom illóolaj, geránium illóolaj, szibériai fenyő illóolaj, levendula illóolaj, narancs illóolaj, grapefruit illóolaj
 Édesnarancs  citrom, geránium, grapefruit, levendula, zsálya, narancs, római kamilla
 Fahéj  indiai citromfű illóolaj, narancs illóolaj, szegfűszeg illóolaj, ilang-ilang
 Geránium  borsmenta, citrom, ilang-ilang, zsálya, grapefruit, levendula, narancs, római kamilla, rozmaring, szegfűszeg
 Grapefruit  borsmenta, citrom, eukaliptusz, geránium, ilang-ilang, kakukkfű, levendula zsálya, rozmaring, szegfűszeg
 Kakukkfű  citrom, fenyő, eukaliptusz, grapefruit, levendula, zsálya, rozmaring, teafa

Levendula virágvíz

Minden bőrtípusra ajánlott, még a legérzékenyebb bababőr ápolására is

A gazdag aromájú levendulaszirmokból készülő illóolaj előállításánál keletkezetttiszta és természetes Levendula Virágvíz, vagy más néven hidrolátum, a felkelő nap harmatos érintését nyújtja bőrödnek! Frissít, selymesen ápol, finoman illatosít és aromaterápiás hatásával nyugtat és kikapcsol egy hosszú nap után. Használható arctisztításhoz, sminklemosáshoz, vagy akár parfümként vagy permetezni az egész testet.
A levendulavíz remekül megfelel a törékeny bőr ápolására, a gyermekek bőrére is. Irritációk vagy felületi sebek enyhítésére alkalmas. A zsíros, pattanásos arcbőr kezeléséhez ajánlott, elősegíti a helyes hegesedést és a bőrsejtek megújulását.

Előállítás módja: a virágzat gőzlepárlásával

A levendulavíz tulajdonságai

  • nyugtatja és felfrissíti a bőrt
  • hegesítő hatású, elősegíti a sérült bőr regenerálódását, szerkezeti javítását
  • kitisztítja a bőrt, a fejbőrt is
  • tónusjavító, enyhén összehúzó hatású
  • csillapítja a pirosodást, nyugtatja a napégette, irritált bőrt

Javaslatok, alkalmazások

  • bármely típusú bőr tisztítására, ápolására alkalmas, főleg a zsíros, aknés vagy egyenlőtlenségekkel terhelt arcbőrre ajánlott
  • a törékeny, érzékeny bőr tisztítására, ápolására
  • a sérült, irritált, csalánkiütéses bőr ápolására, rovarcsípések enyhítésére
  • nyugtatja a sérülésektől, kisebb égéstől, csípésektől, leégéstől szenvedő bőrt, elősegíti a bőr megújulását
  • nyugtatja a bőrt a szőrtelenítés, borotválkozás után
  • a gyerekek bőrének tisztítására, ápolására alkalmas
  • a fejbőr tisztítására és gondozására

Hogyan használjuk a levendulavizet

  • ezt a terméket önmagában használhatjuk, közvetlenül a bőrre vagy fejbőrre vihető
  • a letisztított arcbőrre és nyakra szórjuk porlasztóval vagy vigyük fel kozmetikai lapocskával
  • önmagára vagy egyéb virágvízzel keverve, arctonikként használhatjuk
  • kozmetikai készítmények vízfázisába foglalva, víz helyett vagy más virágvizekkel elegyítve; emulziókba a vízfázisba adagoljuk
  • összetevőként, lotionok, gélek és testtejek készítéséhez
  • agyagalapú maszkok készítéséhez, egyéb specifikus összetevőkkel együtt
  •  a tiszta fejbőrre, önmagára vagy egyéb specifikus összetevőkkel kombinálva

forrás

Kakaóvaj

Önmagában nyáron, akár természetes napvédőnek is használhatjuk, de szuper bőrápoló, sőt akár meg is ehetjük.
A kakaóvajat önmagában fényvédőként is használhatjuk, 5-6 faktor erősségű.

A kakaóvaj csokis, kakaós illatú zsiradék, amit még a várandós anyukáknak is kifejezetten ajánlanak a terhességi csíkok megelőzése érdekében.

A Föld legzsírosabb vaja, a kakaóvaj. Közép-Amerikában és Afrikában őshonos növény a kakaófa, amely 15-20 centiméteres, hosszúkás termést hoz. A kakaóbabból nyerik ki préseléssel a kakaóvajat.

A kakaóvaj az egyik legcsodásabb bőrápoló. Arról már korábban is írtunk, milyen fontos a téli, hideg hónapokban az arcunk, kezünk, ajkaink megfelelő ápolása, hiszen a hőmérsékletingadozás, a lakásból kilépve a fagy, illetve a szél, erősen igénybe veszi a bőrünk. A bőrápoláshoz számtalan csodás készítményt kipróbálhatunk, de ha valami igazán jóra vágyunk, akkor feltétlenül próbáljuk ki a kakaóvajat.

A kakaóvaj regenerálja a kiszáradt, berepedezett bőrt. A mélyebb rétegekbe is felszívódik, ezért jó hidratáló és segítségével megőrizhetjük a bőrünk puhaságát is. Megnyugtatja az irritált részeket, a kiszáradt, cserepes ajkakra is kenhetjük, mert azok visszanyerik szépségüket. Lassítja a bőr öregedését. Egyike azoknak a zsíroknak, amelyek testhőmérsékleten olvadnak és azonnal felszívódnak a bőrben.

Különböző bőrbetegségek esetén is érdemes kipróbálni, ekcémát, dermatitist, pikkelysömört stb. is kezelhetünk vele. Sőt a terhességi csíkok kialakulását is megelőzhetjük vele, vagy ha már megrepedt a bőr, akkor enyhíti a csíkok mélységét.

A jó tulajdonságai között tartják számon, hogy E-, C- és A-vitaminban gazdag, de igen magas a mangán, a kálium és a foszfor tartalma is.

Fontos tudnivaló, hogy kiváló immunerősítő, sőt oldja, enyhíti a stresszt a bőrön át bemasszírozva. Megköti a betegségek kialakulásáért felelős szabadgyököket, vagyis a rákos folyamatok megelőzésében is aktív szerepet vállal.

Fontosabb alkalmazási lehetőségei a bőrápolásban: 

Száraz bőr esetén: A kakaóvaj lassan szívódik fel a bőrbe, hosszantartó hidratáló hatású.

Ekcémásoknak: Az ekcémás bőr tüneteit csökkenti, természetes hidratáló hatása révén megakadályozza a betegség kiújulását.

Pikkelysömör esetén: Gyorsan és tartósan enyhíti a psoriasis tüneteit

Napozáshoz: A kakaóvaj napvédő hatású, faktorszáma kb. 5-7.

Borotválkozás után: Megnyugtatja és ápolja az irritált bőrt.

Bőrkeményedésre: Bőrpuhító hatású, elősegíti a kirepedezett bőr gyógyulását.

Terhes nők régóta használják a kakaóvajat a terhességi csíkok megakadályozására. Gyakran alkalmazzák aromaterápiás masszázshoz a relaxáció és jóérzés elősegítésére.

A kakaóvajat gyakran ajánlják ekcéma és dermatitis kezelésére. Miért?

A kakóvaj finom védőréteget képez a környezet és a bőr között és segíti a nedvesség megtartását. Ezenkívül a kakaóvaj kakaómasszapolyphenolt (CMP) is tartalmaz, mely megakadályozza az immunoglobulin termelődését, melyről úgy tudják hogy a dermatitis és az asztma előidézője.

A kutatások alapján a test kakaóvajjal masszírozása elősegíti a stresszes állapot megszűnését, erősíti az immunrendszert, és szerepe van a rák elleni küzdelemben. Mindez annak köszönhető, hogy a kakaóvaj, ugyanúgy, mint a csokoládé sok CMP-t tartalmaz. Japán kutatók leírták, a CMP megakadályozza a rákos sejtek és tumorok növekedését azzal, hogy csökkentik a test aktív oxigénszintét, amely magába foglalja, hogy a CMP megakadályozza az LDL koleszterin oxidációját, és a gyulladásos sejtek képződését. Néhány bizonyíték van arra is, hogy a kakaóvajban levő CMP segíthet a szívbetegségek megelőzésében, és enyhíti az izületi gyulladások tüneteit.

Étkezési célokra is használhatjuk, a reformkonyha egyre szélesebb körben alkalmazza.

forrás

 

Bergamott

A bergamott Ázsia trópusi vidékein honos, Dél-Európában is termesztett 4-5 méter magas, tövistelen hajtású, sötétzöld levelű fa, melyet hol önálló fajként, hol pedig a citrom és a keserű narancs hibridjeként tartanak számon.
A bergamott apró, csillag alakú, erős illatú, fehér virágaiból gömbölyded, a narancsnál kisebb méretű, fehéressárga színű termések fejlődnek. A terméshús igen savanyú, frissen nem fogyasztható. Az egész termésből, vagy kizárólag a héjból préselik a zöldes, zöldessárga vagy sárgásbarna színű, jellegzetes, citromra emlékeztető illatú bergamottolajat, melyet legnagyobb mennyiségben az illatszeripar használ fel, de ezen kívül az Earl Grey tea illatosítására valamint az aromaterápiában is alkalmazzák. A bergamott szó eredetére több elképzelés is született, egyesek az elnevezést az olasz Bergamo városához kötik, mivel itt volt az itáliai parfümgyártás központja, mások szerint a herceg körtéje jelentéssel bíró, török beg-ar-mudu kifejezés módosulata. A 18. században az Aqua Reginae Hungariae-ból, azaz a Magyar Királyné Vizéből – mely tulajdonképpen rozmaringszesz volt – egy olasz kereskedő, Johann Maria Farina fejlesztette ki saját illatszerét, a kölni vizet, mely Eau de Cologne néven egész Európában ismertté vált. Ebben a rozmaring erős illatát narancsvirág olajjal lágyították, majd később más illóolajokat, többek között bergamottolajat is felhasználtak készítéséhez.

TERMÉSZET- GYÓGYÁSZATI SZEREPE

A bergamottolaj erős fertőtlenítő hatású. Húgyúti fertőzések, felsőlégúti megbetegedések, láz esetén is hatékony. Rossz emésztés, puffadás, szélgörcsök ellen belsőleg adható görcsoldó, étvágyjavító, szélhajtó hatása miatt. Antiparazitikumként is alkalmazható bélférgek ellen. Külsőleg herpesz, pikkelysömör, szájfekély kezelésére is megfelelő, aromaterápiás alkalmazása segít a stressz, a dohányzásról való leszokást kísérő rossz hangulat, a fáradtság leküzdésében, támogatja a legyengült szervezetet a lábadozás időszakában.

BERGAMOTT ILLÓOLAJ:

Fertőtlenítő hatásának köszönhetően bőrproblémákra is használható. Érdemes gerániummal, grapefruittal, levendulával és muskotályzsályával keverni, ettől bőrnyugtató, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő illóolaj keveréket kapunk. Este, fürdés után a letisztított arcot (kihagyva a szem környékét) és más pattanásos bőrfelületet vékonyan kenjük be.

A bergamott illóolaj könnyű, citromos, friss illat. A következő panaszok enyhítésére alkalmas: pattanás, bőrproblémák, herpesz, feszültség, depresszió, stressz, láz, húgyhólyaggyulladás, étvágytalanság.

Tulajdonságai: csíraölő, élénkítő, vírusölő, frissítő.

Öblögetésre használva a herpesz jó ellenszere, a fog és szájápolás kiegészítő részeként alkalmazhatjuk. Egy pohár langyos vízbe 2 csepp bergamott olajat jó alaposan el kell keverni, de tehetünk mellé kakukkfű és menta olajat is.

Egy kellemetlen és rossz hangulatú nap után nincs is jobb, mint egy lágy meleg fürdő, mely vizéhez keverjünk pár csepp bergamott olajt. Kedélyjavító hatású, légút tisztító és bőrnyugtató szer. Húgyúti gyulladás gyógyítására (kiegészítő kezelésként) is alkalmas.

Krém formájában bőrnyugtató, pattanásos és gyulladásos bőrre tisztító és fertőtlenítő hatású. 5 evőkanál semleges illatú, normál arckrémbe 2 csepp bergamott, 1 csepp geránium, 2 csepp grapefruit, 2 csepp levendula, 1 csepp muskotályzsálya kell, és máris kész a gyógyír a gyulladt bőrfelületeknek. Este, fürdés után a letisztított arcot (kihagyva a szem környékét) és a pattanásos bőr felületét vékonyan kenjük be.

Arclemosáshoz is összeállítottunk egy receptet, amihez fél dl felforralt, majd lehűtött ásványvíz, 3 csepp bergamott olaj kell. Rázzuk alaposan össze a mixtúrát, majd egy vattapamaccsal tisztítsuk le a kezelendő felületet. a bergamott mellé társíthatunk teafa olajat, 1-1 csepp levendulát, citromot vagy grapefruitot.

A bergamott olaja mellett a levelek is használhatók, tea formájában egy aromás, az Earl Grey tea íz világához hasonló nedűt kapunk, ha a friss, vagy szárított leveleket leforrázzuk. Jeges italokba is belecsempészhetünk egy kis Earl Grey tea ízt, ha friss leveleket áztatunk a hűs koktélba, vagy ásványvízbe. Maga a tea a légúti megbetegedésekkor hasznos segéderő, hányingerre, orrmelléküreg tisztításra alkalmazható. Mivel a bergamottból készült teakeverékben megtalálható a timol, ami egy aromás fertőtlenítőszer, gyakran alkalmazzák fogorvosok és a modern orvostudomány gyakorlói. A bergamott tea remek lázcsillapító, csökkenti a hidegrázást és nagyszerű vízhajtó hatással is rendelkezik. Ezen felül húsok tartósítására, sőt parfümként is használják.

A bergamott tea ugyanazon mellékhatásokkal rendelkezik, mint a legtöbb gyógynövény. Ha nagy adagokban fogyasztjuk, serkenti a menstruációt és méhösszehúzódásokat okozhat. Ebből kifolyólag fogyasztása nem ajánlott azoknak, akik menstruációs zavarokkal küszködnek, sem pedig terhes nők számára. A teáját nem szabad folyamatosan fogyasztani. Kell egy kis szünetet is tartani. Fogyasszuk 8-10 napig, majd álljunk le egy hétig, majd ismét kezdjük újra. Annak ellenére, hogy megfázás, influenza, orrmelléküreg-gyulladás tüneteinek kezelésére használjuk, fogyaszthatjuk naponta háromszor, de négy napnál tovább ne. Ha a megengedett mennyiségeket nem lépjük túl, igazi gyógyír a szervezet számára.

A legjobb minőségű bergamott Olaszországban, Spanyolországban és Dél-Franciaországban terem, így az ezekről a területekről származó gyógynövényekből készült illóolaj, tea a legaromásabb.

Parfümkészítéshez egy könnyed receptet ajánlok: A bergamott illóolaja mellé perzsa fekete tea olaját keverjük pár csepp rózsával, hozzáadunk mandarin és grapefruit olajat, utóbbiak varázsolják könnyedebbé a bergamott sziporkázó aromáját, közben némi kardamom erősíti fel a tea fás jegyeinek intenzitását. A fejillat a bergamott, mandarin, grapefruit és kardamom adja, szívillat a fekete tea és a rózsa.

forrás1

forrás2

TARTALOMJEGYZÉK

 

ALAPANYAGOK

Agyagok, iszapok

Egyéb anyagok

Emulgeátorok

    Gélmegkötők

      Illóolajok

      Konzisztencianövelők

        Növények

        Olajak

        Tartósítószerek

          Vajak

            Virágvízek

            Vitaminok

            KRÉMEK, TESTÁPOLÓK

            Arckrémek

              Bőrápoló készítmények

                Testápolók

                SZAPPANOK

                Minden bőrtípusra

                Normál bőrtípusra

                Problémás bőrtípusra

                Száraz bőrtípusra

                Zsíros bőrtípusra

                 

                 

                 

                 

                Macerátum készítése szappanhoz

                Macerátumot készíthetünk szappanjainkhoz,a macerálás a gyógynövények hatóanyagainak kivonását jelenti olaj felhasználásával. 

                Jó minőségű olajjal dolgozzunk, ehhez kiváló alapanyag az extra szűz olívaolaj. Növényeket, gyógynövényeket frissen szedjük le, mossuk meg, vágjuk apróra, majd papírtőrlőn szárítsuk meg. Gyógynövényboltban vásárolt, szárított növényeket is macerálhatunk.

                Amit nem szárítva teszünk olajba az a zöld dió. Ez kettévágva kerül az olajba. 

                A macerátumok minimum 3 hónapig érlelődnek, napos világos helyen.

                A körömvirág-, kamilla-, diólevél-,  babérlevél-, lándzsás útifű olajak igen hatékonyak csípések, bőrirritációk, gyulladások esetén.

                Zölddió kíváló gyulladt pattanásos bőrre.

                 

                NÖVÉNYEK FELHASZNÁLÁSA KOZMETIKUMOKBAN —>

                 

                 

                Szappanrecept számolás

                lkulátorok a lap alján)
                Letölthető adatlap receptíráshoz 

                Lúg számítása szappankészítéshez:

                Minden olajnak/vajnak/zsírnak van úgynevezett elszappanosítási (SAP) száma. Ez a szám adja meg, hogy a zsiradékokhoz mennyi NaOH-t kell adni ahhoz, hogy a teljes szappanosodás megtörténjen.

                Például: 300 g pálmaolaj, 250 g kókuszolaj,  250 g olívaolaj, 100 g repceolaj, 100g ricinusolaj
                (összesen 1000g)

                300 x 0,142 = 42,6
                250 x 0,178 = 44,5
                250 x 0,135 = 33,75
                100 x 0,133 = 13,3
                100 x 0,128 = 12,8

                összesen: 146,95 g

                146,95 g NaOH szükséges az összes zsír elszappanosításához.
                Ezután számoljuk ki a kívánt zsírfelesleggel készülő szappan NaOH szükséges mennyiségét.
                Itt most ez 6% lesz.

                146,95 x 6 / 100 = 8,817
                146,95 – 8,817 = 138,133   vagyis a szükséges NaOH 6%-os szírfelesleggel 138 gramm.

                folyadéknál nem számít pár gramm különbség, ez több mindentől függhet. (lásd alább)
                Arányát a zsírmennyiséghez számoljuk.

                35%-os folyadék tartalom: 1000 (g):100*35=350
                vagyis a szükséges folyadék mennyisége: 350 gramm.

                Csökkenteni – kevesebb arányban használni a folyadékot:
                – magas olívaolaj tartalomnál
                – tejtermék hozzáadásánál

                Növelni -magasabb arányban használni a folyadékot:
                – látványosabb mintázáskor, amikor folyékonyabb massza szükséges.
                – olyan illat használatakor, amitől a massza gyorsabban sűrűsödik.

                INS, keménység, habzás, ápoló-, tisztító hatás, jód számolása.

                pl. INS ennél a szappannál:

                300 x 145 = 43.500
                250 x 258 = 64.500
                250 x 105 = 26.250
                100 x  56 = 5.600
                100 x 95 =  9.500

                összesen: 145.450 ezt osztom a zsírmennyiséggel: 149.350 : 1000 = 149,35

                Értékek: (leírások a táblázat alatt)

                • INS (136-170)
                • Keménység (15-59)
                • Tisztító hatás (12-22)
                • Ápoló hatás (44-69)
                • Habzás (14-46)
                • Krémesség (16-48)
                • Jódszám (41-70)

                Többi értéket ugyan így kell számolni. Adatok a táblázatban.

                letölthető táblázat

                 

                INS (136-170): Ez egy tapasztalati szabály. Dr. Robert S. McDaniel alkotta meg a könyvében, és főként annak a problémának a a megoldására szolgál amit kezdő szappanfőzők olyan gyakran elkövetnek: hogy olyan lágy szappant készítenek, ami nem jön ki a formából. A számolása azon egyszerű megfigyelésen alapul, hogy minél nagyobb a SAP és minél kisebb a jódszám, annál keményebb egy szappan. Számítása egyszerű: A KOH -ra vonatkozó elszappanosítási számból kivonjuk a jódszámot. Persze ez így túl durva számolás lenne, ezért a szerző megengedte magának, hogy tapasztalata alapján módosítsa ezeket az értékeket. Az itt látható számok az ő könyvéből származnak, kivéve ahol azok nem szerepelnek, ilyenkor a fent leírt módszert alkalmaztuk…Minél nagyobb az INS, annál keményebb a szappan.

                Keménység (29-59): Ha túl kicsi ez az érték, akkor a szappan krémes állagú marad, és nehéz lesz kiszedni a formából. Ez lehet akár cél is: így készülnek a krémszappanok. De ha szilárd szappant szeretnénk, akkor tartsuk ezt a számot a kijelőlt határok között… (számítása: laurinsav+mirisztinsav+palnitinsav+sztearinsav)

                Bőrápoló tulajdonságok (44-69): Ez főként a szappan bőrpuhító és hidratáló hatásának mérőszáma, nem a valódi bőrtápláló hatás. Hívhatnánk inkább “hidratáló hatásnak” is. (számítása: ricinolénsav+olajsav+linolsav+linolénsav)

                Tisztító hatás (12-22): Az olajsavak nem mindegyike oldja egyformán a zsírcseppecskéket. a legjobban a rövid(ebb) szénláncú karbonsavak tudják emulgeálni a bőrön előforduló szennyeződéseket.  Azokból az olajokból készült szappanok tisztítanak tehát a legjobban, amik ezeket a zsírsavakat tartalmazzák: kókuszolaj, vaj, babassu olaj, vagy pálmamagolaj. Az utóbbi kettő sajnos sehol nem kapható itthon, ezért nem is kerültek fel a fenti listára. Vigyázzunk azonban a tisztító hatással: ha olyan szappant készítünk, aminek túl sok laurin-és mirisztinsav van, akkor  ez a bőrünkről nagy mennyiségben távolítja el a hasznos védőréteget is: irritálhatja a bőrünket. (számítása: laurinsav+mirisztinsav)

                Habzás (14-46): Nagy, buborékos habot ugyanazok az olajsavak okoznak, mint amik a legjobban tisztítanak, meg persze a ricinolénsav, ami szuper emulgeátor. Vigyázzunk azonban a csodaszernek számító ricinusolajjal: extrém módon lágyítja a szappant. A fenti listán szereplő “0” keménység csalóka: lehet hogy inkább -10-et kéne írni helyette. (számítása: laurinsav+mirisztinsav+ricinolénsav)

                Krémes hab (16-48): A sztearinsav és a palmitinsav is habzik, de nem nagy buborékokat, inkább krémes finom, kis-buborékos, de stabilan megmaradó habot képez. Azok a szappanok, amelyekben ezek a zsírsavak vannak többségben, igazi finom habot képeznek, vagy csak kicsit habzanak. A tej hozzáadása a szappanokhoz szintén ezt a hatást erősíti. (számítása: palnitinsav+sztearinsav+ricinolénsav)

                Jódszám (41-70): Az az ökölszabály, hogy minél kisebb ez az érték, annál keményebb a szappan. Tulajdonképpen azt mutatja meg, hogy 100 g olaj hány g jóddal reagál. A reakció során a kettős kötések felvesznek 1 jódmolekulát (2 db jódatomot).

                forrás: internet

                HH Kalkulátor 30 összetevőig, két féle lúg keverékére 

                HH Kalkulátor 30 összetevőig 

                HH Kalkulátor 9 összetevőig 

                SAPONIFY Kalkulátor – Android

                SAPONIFY Kalkulátor – Iphone

                SOAPCALC.COM