Folyadékok

Kecsketej

goat-milkLegendás szépségű nők, mint Cleopatra és Sissi osztrák császárné az istenek ajándékának tartották és bőségesen használták testápolásra a kecsketejet és melléktermékeit. Tudták, hogy a bőrt bársonyossá teszi, fokozza a jó közérzetet és gyógyhatással rendelkezik. Hippokratész is esküdött rá. A XIX. században a természetes szépítő- és gyógyhatású szer olyan kedvelt volt, hogy Bad Reichenhall és Bad Aibling fürdőhelyek a kecsketej szérumával végzett kúrák széles választékát kínálták. A kecsketejben megtalálható a Q10 koenzim, több mint 70 telítetlen zsírsav, s alacsony olvadáspontja miatt már 37 C-on behatol a bőr mélyebb rétegeibe és könnyen felszívódik.

Magas ásvány és elektrolit tartalma és a gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt a kecsketejjel készült szappanok, kozmetikumok tökéletes választás a száraz és érzékeny bőr ápolására. A kecsketej egy természetes forrása az alfára-hydroxy savnak (AHA) , ami finom pilling segítségével hámlasztja a bőr fáradt felső rétegét és segíti a friss bőr képzését.

Fő összetevői a tejzsír, tejfehérje, tejsav, létfontosságú vitaminok (A-, B1-, B2-, C-, D- és E, folsav), ásványi anyagok (kalcium, kálium, magnézium, nátrium, foszfor és klorid) és nyomelemek (réz, cink, foszfor, bór, titán, króm, jód). Ezek kívülről védik a bőrt, aktiválják a vérkeringést, megtartják a nedvességet. Kalciumtartalmának köszönhetően táplálja és hidratálja a bőrt. A kecsketej több mint 70 féle könnyen felszívódó telítetlen zsírsavat és Q10 koenzimet tartalmaz. Alacsony olvadáspontja miatt könnyen felszívódik a bőr mélyebb rétegeibe, puhává, rugalmassá, bársonyossá varázsolva azt. A kecsketejes kozmetikumok proteinekben is gazdagok. Magas elektrolit tartalma pedig gyulladáscsökkentő, ezért külsőleg használva alkalmas kiütések, ekcéma, bőrallergia enyhítésére is. A száraz és érzékeny bőr kiváló ápolója.

forrás

Folyadékok

Víz

A leggyakrabban alkalmazott folyadék. Alapvetően a leginkább ajánlott a desztillált víz használata.

Főzetek

Bármilyen főzet használható a lúg oldására (teák, gyógynövények). Arra viszont itt is figyelni kell, hogy a lúggal való kontaktus teljesen megváltoztatja a főzet színét és illatát. Ezért a főzeteket is használjuk teljesen lehűtve, esetleg 1-2 órára hűtőben tartva használat előtt. Tudnunk kell viszont, hogy a növény eredeti színét és illatát már nem látjuk majd viszont a szappanban.

Sör

Elsősorban a sampon-szappanokban alkalmazzák előszeretettel, mert fényessé teszi a hajat. A szappanban a víz helyett használatos. Mivel alkoholt és cukrot tartalmaz, ezt is elő kell készítenünk ha használni szeretnénk: hagynunk kell, hogy a gáz teljesen eltávozzon a sörből, azaz egy széles szájú üvegben, lefedetlenül állni hagyni néhány napra.

Zöldség- és gyümölcslevek

Szinte minden zöldség- és gyümölcslé használható a lúg oldására, de lehetőleg alkalmazzuk a cukormentes, tiszta leveket. Ebben az esetben is igaz, hogy a lúggal való kontaktus teljesen megváltoztatja a levek színét és illatát, ezért azt a kész szappanban már nem lesznek felismerhetőek. Kerüljük viszont a savas gyümölcsök (pl. citrusok, ananász, paradicsom) levének nagy mennyiségben való alkalmazását, mert a bennük lévő savak semlegesítik a nátronlúg szappanosító hatását. Ezekből a levekből ne használjunk többet, mint az összes folyadék 10%-át.

fruits+into+juice+glass

Comments are closed.