Zsálya

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) Dél-Európából származó, kellemes illatú félcserje, amelynek kékeszöld színű, hosszúkás levelei kiválóan alkalmazhatók gyógyászati célokra, valamint fűszernövényként is. Amellett, hogy sok féle hatóanyagot, és illóolajat tartalmazó levelei miatt érdemes tartani, kertünk dísze is lehet, 50-80cm-es magasságával, valamint illatos, kékeslila virágaival. Orvosi zsálya termesztése kertben Szerencsére kertben történő nevelése egyszerű, ugyanis egy […]

Avokádó olaj

Az avokádó az egyik legegészségesebb gyümölcs, és tápanyagai miatt a babákra is jó hatással van. Az avokádó több mint 25 féle tápanyagot tartalmaz, köztük A-, B-, C-, E- és K-vitamint, valamint ásványi anyagokat, például rezet, káliumot, vasat, magnéziumot és foszfort. Az avokádó olaj gazdag Omega-3 zsírsavban, illetve vitaminokban. Különösen sok benne az E-vitamin, amely gyulladáscsökkentő hatású. […]

Rózsa

A rózsa volt az első virág, amelyből illóolajat és frissítő arcvizet pároltak le egykor Perzsiában. A virág jótékony hatásait bizonyítja, hogy a különböző kultúrájú népek évezredek óta használják szépítő célokra. A modern kozmetika is széles körűen alkalmazza a rózsa hatóanyagait. A rózsaolaj egyedülálló tulajdonságainak köszönhetően a világ egyik legértékesebb kozmetikum-alapanyaga, parfümökhöz és arc-, illetve testápoló […]

Zöld agyag

100% ásványi eredetű, mechanikusan kinyert, minőségi francia agyag kozmetikai célra. Finom szemcséjű, ásványi sötétzöld agyag, mely elsősorban vegyes/zsíros bőrtípusnál ajánlott kozmetikai pakolásba; de kiváló adalékanyag szappanokban is. Az agyagokat évezredek óta használják kozmetikai és gyógyászati célra. Kozmetikai alapanyagként radírozó, tisztító hatásuk van. Felszívja a pórusokból a felesleges zsírt, koszt és esetleges mérgező vegyületeket. Bőrtípustól függően adott színű […]

Boróka

Közönséges boróka (Juniperus communis) A közönséges borókának gyakran használt népies neveihez tartozik a gyalogfenyő és a borókafenyő is. A boróka a ciprusfélék (Cupressaceae) családjába tartozó örökzöld növény, melynek a tobozbogyója mellett a borókafakátrányát is felhasználják. A tobozbogyóra jellemzője, hogy első évben zöld, majd pedig hamvas kék bogyóiból a harmadik évre lesz csak begyűjthető fekete bogyó. […]

Bergamott

A bergamott Ázsia trópusi vidékein honos, Dél-Európában is termesztett 4-5 méter magas, tövistelen hajtású, sötétzöld levelű fa, melyet hol önálló fajként, hol pedig a citrom és a keserű narancs hibridjeként tartanak számon. A bergamott apró, csillag alakú, erős illatú, fehér virágaiból gömbölyded, a narancsnál kisebb méretű, fehéressárga színű termések fejlődnek. A terméshús igen savanyú, frissen […]

Ánizs

LEÍRÁS Az ánizs egyéves, lágy szárú növény, 30-70 cm magas, levelei változatos alakúak, virága halvány, zöldes fehér összetett ernyővirágzat, termése ikerkaszat. Magyarországon, Németországban és a tőlünk keletre fekvő országokban az ánizs kis, sötét magvú változatát, míg Spanyolországban, Olaszországban nagyobb, világos színű termést adó változatát termesztik. Igényes növény, hűvös klímán, sekély termőrétegű, nehezen felmelegedő, kötött talajokon […]

Aktív szén

Az aktív szén kozmetikai használata nem újkeletű találmány: már az ókori Egyiptomban is alkalmazták bőrápolásra és sebtisztításra. A XVII. században kezdték el tudományosan vizsgálni, ekkor fedezték fel, hogy védi a bőrt a külső és belső káros hatásokkal szemben. Az aknés, pattanásos bőr sajnos nem csak kamaszkorban keseríti meg az életünket, bár tagadhatatlan, hogy legtöbbször hormonális […]

Kakaóvaj

Önmagában nyáron, akár természetes napvédőnek is használhatjuk, de szuper bőrápoló, sőt akár meg is ehetjük. A kakaóvajat önmagában fényvédőként is használhatjuk, 5-6 faktor erősségű. A kakaóvaj csokis, kakaós illatú zsiradék, amit még a várandós anyukáknak is kifejezetten ajánlanak a terhességi csíkok megelőzése érdekében. A Föld legzsírosabb vaja, a kakaóvaj. Közép-Amerikában és Afrikában őshonos növény a […]

Teafaolaj

Jól keverhető az alábbi olajokkal: borsmenta illóolaj, citrom illóolaj, eukaliptusz illóolaj, levendula illóolaj, zsálya illóolaj, rozmaring illóolaj, római kamilla illóolaj. A teafaolaj eredetileg Ausztráliából származik, ahol az őslakosok évezredek óta használják gyógyításra. Rendkívül sokoldalú, elsősorban fertőtlenítő és gombaölő hatása miatt érdemes kipróbálni. A teafaolaj sokrétű alkalmazhatósága fertőtlenítő és sebgyógyulást elősegítő hatásának köszönhető. Az alábbi problémák esetén alkalmazható […]