Babassu olaj

A babassu olajat az Amazonas medencében őshonos babassupálma magjából vonják ki. A babassu pálmafa 20 m magasra is megnő, gyümölcse, a babassudió fürtökben terem és eléri a 250-400gr-ot is. A brazíl települések számára, főleg az északi területeken a babassu termés egy fontos jövedelemforrás gazdasági szempontból, de létfontosságú a megélhetés szempontjából is. Gyümölcséből egy alapvető élelmiszert, […]

Borágó olaj

Mi az élettani szerepe a szervezetben? A borago olaj sok linolénsavat tartalmaz és a természet egyik leggazdagabb gamma-linolénsav (GLA) forrása is egyben. A GLA életfontosságú a prosztaglandin szintézisben, amely hormonszerű anyag és jelentős szabályozó szerepet játszik számos szervrendszer működésében. A szervezetben a linolénsavból képződik a GLA, azonban az emberi szervezet a linolénsavat nem tudja előállítani, […]

Hévízi iszap

A maga nemében egyedülálló hévízi iszap egyaránt tartalmaz szerves és szervetlen anyagokat, s a benne lévő rádiumsók és redukált kénvegyületek a gyógytényezők különleges értékeit képviselik.  A Hévízi tó medrét 1-7 m vastagságban borítja a természetes, többnyire növényi eredetű gyógyiszap, mely sötétszürke színű, állagát tekintve pedig lágy. A több tízezer éves Pannon tengerből származó gyógyvíz és gyógyiszap a komplex fizikoterápiás […]

Menta

Legismertebb a mentalevelek felhasználása fűszer- és gyógynövényként – ezek közül is talán a frissítő mentateáé – pedig ez a növény számos esetben segítségünkre lehet, például, ha felpuffad a gyomrunk. A borsos menta vagy angol menta természetes előfordulása nem ismert, hibrid faj, több faj spontán kereszteződéséből jött létre. A mentát az ókori görögök balzsamozásra használták, de manapság már nem csak […]

Citromfű

Az orvosi citromfű – latin nevén Melissa officinalis – rendkívül sokoldalúan felhasználható,   A gyógyászatban azonban itthon csak az orvosi citromfüvet használják széles körben, és nem véletlenül. Népi gyógyászati felhasználásainak jelentős része ma is korszerűnek mondható, azaz az évszázados népi tapasztalatot igazolják a tudományos eredmények is. A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a modern orvoslásban belsőleg […]

Levendula szappan

Levendulát nem kedveltem, a növényt igen, látni, de az illatot nem. Amíg szappant nem kezdtem készíteni. Első szappan levendulás volt, máig nem tudom, miért ezt választottam. Viszont azóta nagy kedvenc a családban is. Mintázása egyszerű, fehér és a lila árnyalatai. A levendula segít a bőr rugalmasságának megőrzésében, kiváló hidratáló, öregedés gátló. Antiszeptikus hatású, fertőtlenít, tisztít […]

Szőlőmag

A szőlőmag kivonatát, illetve a belőle készült olajat sokan igazi csodaszernek tekintik. A szőlőmag-kivonat különösen gazdag antioxidánsokban és egyéb olyan vegyületekben, amelyek pozitívan hatnak az egészségünkre. Mit érdemes tudni ezekről? A szőlőmag-kivonat tulajdonképpen a borgyártás mellékterméke – azonban igen értékes “felesleg”, ugyanis nagyon sok olyan vegyületet tartalmaz, melyek pozitívan hatnak az egészségünkre. Ezek közé tartoznak […]

Csipkebogyó

A természetes formában elfogyasztott vitaminok fontosak. A hazánkban egyik legjobb C-vitaminforrás a csipkebogyó. A bibliában az égő csipkebokor Mózes elhívásának, később a barokk művészetben pedig a szeplőtelen fogantatásnak a jelképe. A csipkebogyó húsának gyógyító hatásait már az ókori népek felismerték, főként a sorvadásos betegségek ellen alkalmazták. Manapság Európában közkedvelt a csipkebogyó tea és lekvár. Az erjesztésével […]

Borsmenta illóolaj

A borsmenta (Mentha piperita, angolul peppermint) a legillatosabb, legaromásabb mentafajta. Legfontosabb összetevői a mentol és a menton, fertőtlenítő, hűsítő, frissítő hatást biztosítanak. A borsmenta illóolaja áttetsző, víztiszta vagy halványsárga, átható illata intenzív és jellegzetes. Elég pár csepp a párologtatóba, fürdővízbe, krémünkbe vagy fogkrémünkre, hogy jótékony hatásait megtapasztaljuk. A borsmenta illóolaja segítségével igazán felfrissülhetünk, hiszen élénkíti a a központi […]

Aole Vera

Több mint kétszáz hatóanyagával az Aloe vera (aloé) szinte egyedülálló a növényvilágban. Tartalmazza a teljes vitaminskálát, több mint húszféle létfontosságú ásványi anyagot, nyomelemet, különböző szacharidokat, aminosavakat, és számos enzimet. Az Aloe vera féltrópusi növény, melynek orvostudományi története több ezer évre nyúlik vissza. Az első írásos emlékek az i.e. 15. századból maradtak fenn: sumér agyagtáblák tesznek […]