Tag: zöld agyag

Zöld agyag

100% ásványi eredetű, mechanikusan kinyert, minőségi francia agyag kozmetikai célra. Finom szemcséjű, ásványi sötétzöld agyag, mely elsősorban vegyes/zsíros bőrtípusnál ajánlott kozmetikai pakolásba; de kiváló adalékanyag szappanokban is. Az agyagokat évezredek óta használják kozmetikai és gyógyászati célra. Kozmetikai alapanyagként radírozó, tisztító hatásuk van. Felszívja a pórusokból a felesleges zsírt, koszt és esetleges mérgező vegyületeket. Bőrtípustól függően adott színű agyagtól az arc és test bőrfelszíne üde, fiatalos, ragyogó lesz.
Az egyes színek különböző mértékben tartalmazzák a vulkanikus eredetű ásványokat, ezért különböző módon hatnak a bőrre és különféle bőrtípusokra javasolt használatuk.
Az agyagok nem csak pakolásként használhatóak, de fürdővízbe is tehetjük, bőrradírt készíthetünk velük. Tökéletesek fürdőbomba színezésére, egyes sminkek elkészítésére. Teljes testkezelésben (tekercseléses technika)  segítenek, és nem utolsósorban  szappanba is tehetőek- a színűk azonban nem minden esetben bírja a lúgos közeget!

A legnépszerűbbb agyagféle, a Montmorillonite. Nevét az 1847-ben a festői francia helyiségről, Montmorillion-ról kapta, ahol először felfedezték. Az emberi szervezet számára fontos enzimeket tartalmaz, mely további jótékony enzimek termelődését segíti elő az élő szervezetben. Magas százalékban magnézium, valamint réz, szilicium, kén, szelén, kálcium és egyéb ionok találhatóak benne, továbbá olyan fitonutriensek, melyek terápiában való alkalmazását hasznossá teszik. Főképpen zsíros bőrtípusra ajánlott.

Természetes, adalékmentes zöld agyag, montmorillonit. Erőteljes tisztító és fertőtlenítő hatása miatt elsősorban a zsíros és pattanásos bőr ápolására ajánlott. A montmorillonit az ún. duzzadó agyagásványok közé tartozik, nagy fajlagos felületén nagy mennyiségű víz megkötésére képes, ezért az illit-alapú zöld agyaghoz képest határozottabban szárító hatású. Felhasználható fürdőbombák, szappanok színezésére is.

Hatásai, tulajdonságai:

• mechanikai hámlasztó
• mattító
• tisztító
• vízmegkötő (esetenként szárító)
• bársonyos bőrfelületet ad
• megköti a szennyeződéseket, méregtelenít
• serkenti a bőr természetes megújulását
• bőrtápláló, ásványianyagforrás
• fertőtlenítő

Ajánlott felhasználása, készítmények:

• elsősorban a zsíros és pattanásos bőr ápolására
• maszkokba, pakolásokba
• hámlasztó artisztítókba (pl. tejek, krémek, paszták)
• fogkrémekbe
• dekorkozmetikumokba
• szappanokba